Tag: уметност

image Погледни видео
Мартиноска: Во образованието недостасуваат културата и уметноста, младите треба да градат вкус и критичко размислување

Ивана М. Лазаревиќ

февруари 19, 2020

2881

Институтот за македонска литература, на 20 февруари ќе го промовира зборникот текстови „Културата на распродажба“ од повеќе автори, уреднико

Погледни видео
Никола Писарев за урбаните уметнички герила акции Погледни видео
Никола Писарев: Урбаните уметнички герила акции се начин да се сврти вниманието кон проблемите

Дамјан Варошлија

јануари 31, 2020

4145

Ајкули пливаа во Вардар, споменик на диазепамот во Скопје, риболовот во дупките на улиците. Ова се само дел од урбаните уметнички герила акции,

Погледни видео
image Погледни видео
Филип Фидановски: Државата веќе подолго време не се грижи за ликовната уметност

Ивана М. Лазаревиќ

јануари 29, 2020

1032

Веќе подолго време ликовното творештво се соочува со негрижа од страна на државата. Од сите дејности во областа на културата, ликовната уметн

Погледни видео
image Погледни видео
Гоце Наумов: Врските на Македонија со Африка се подлабоки отколку што мислиме

Дамјан Варошлија

јануари 17, 2020

949

Духовите на Африка некако ѝ отворија пат на Африка во Македонија. Уште додека ја подготвувавме минатата изложба се појави идејата за овогодиш

Погледни видео