Tag: скопје

image Погледни видео
„Скопје како некогаш“ во звукот на тишината

Ивана М. Лазаревиќ

април 13, 2020

638

Вревата се замени со тишина. Нервозното трубење на шоферите прерасна во птичја песна. Скопје застана. Тук-таму се забележува по некој автомоби

Погледни видео
image Погледни видео
Скопски агол: Единствениот дипломиран оџачар во Македонија е Јасмина – жена која ја подига професијата на високо ниво

Дамјан Варошлија

февруари 12, 2020

2883

Кога сфатив дека Македонија нема оџачар, туку неколку фирми со сомнителна стручност, решив да ја подигнам професијата на ниво кое ќе биде пост

Погледни видео
image Погледни видео
Адријан Муча во „Скопски агол“: На местото на депонијата во Карпош 4 ќе се гради трет дел на Градски парк

Ивана М. Лазаревиќ

февруари 5, 2020

2005

Во линковско јавување на „Утрински брифиниг“ во „Скопски агол“ новинарката Елизабета Д. Спасеновска разговараше со директорот на ЈП „Парк

Погледни видео
image Погледни видео
Скопје како урбанистичка џунгла – „Треска“ испит за нашата матрица

Дамјан Варошлија

јануари 31, 2020

3272

Инцијативата од околу 300 архитекти и невладини организации за ДУП-от кој има работен наслов Буњаковец 2, а се работи за локацијата кај поранешн

Погледни видео
image Погледни видео
Никола Наумовски: Зголемен е буџетот за култура на градските институции, не и за независната култура

Ивана М. Лазаревиќ

јануари 30, 2020

663

По објавувањето на резултатите од конкурсот за проекти од областа на културата на Град Скопје, на кој се поддржани 237 независни проекти со око

Погледни видео
image Погледни видео
Скопски агол: Скопјани не ги почитуваат препораките на градот – не користат бесплатен јавен превоз

Дамјан Варошлија

јануари 29, 2020

3641

Скопјани не ја користат една од пакетот мерки на градот – бесплатниот превоз. Извештаите говорат дека не се зголемуваа свесноста за корист

Погледни видео
image Погледни видео
Скопски агол: Алармантно – продолжува палењето контејнери во главниот град

Дамјан Варошлија

јануари 28, 2020

1194

Не можеме да одговориме кои се причините за палањето на контејнерите и кантите за отпад, бидејќи не ги знаеме сторителите и шти ги наведува на

Погледни видео
image Погледни видео
Бесиан Мехмети за УБ: Светски тренд е концентрацијата на урбаното живеење да биде во центарот на градовите

Дамјан Варошлија

јануари 3, 2020

491

Не сум приврзаник на постојано менување на урбанистичките и архитектонските решенија за Скопје, но поминавме низ еден период што во градот за

Погледни видео
image Погледни видео
„Скопје за почетници, добро упатени и понављачи”

Дамјан Варошлија

декември 31, 2019

974

Ѓорѓе Јовановиќ објави стрип за Скопје во новогодишниот број на Слободен печат Стрипот насловен „Скопје за почетници, добро упатени и понављ

Погледни видео
image Погледни видео
Колариќ: Зарем Луна парк е приоритет кога нема канализација и водоводна мрежа во Скопје

Дамјан Варошлија

декември 25, 2019

552

Советничката од редовите на ВМРО-ДПМНЕ во град Скопје, Светлана Колариќ, вели од поднесени 70 амандмани, Шилегов и коалицијата не им прифатиле

Погледни видео