Tag: либија

image Погледни видео
Самитот во Берлин обид да отстрани „ризикот од вистинска регионална ескалација” во Либија

Ивана М. Лазаревиќ

јануари 20, 2020

1305

Во Берлин се собраа клучните светски фактори во долгогодишната граѓанска војна во Либија во обид да се запре конфликтот и мешањето на странск

Погледни видео
image Погледни видео
Андоновиќ: Либија ќе биде главната точка на светскиот и регионален геостратешки судир во 2020 година

Виктор Теофиловски

јануари 17, 2020

649

Овој судир е помеѓу исламистичката идеологија предводена од „Муслиманските браќа“ кои со поддршка на Анкара ја раководат владата во Трипол

Погледни видео
image Погледни видео
Либија станува арена на судир на регионалните и глобалните воени сили

Дамјан Варошлија

јануари 14, 2020

608

Командантот на Либиската национална армија (ЛНА) Халифа Хафтар, кој си замина од Москва без да го потпише договорот за примирје со Владата во Т

Погледни видео
image Погледни видео
Тензии на Блискиот Исток: Иран и натаму опасност по мирот, Либија и Медитеранот можно ново жариште

Дамјан Варошлија

јануари 13, 2020

585

Тема на денешната меѓународна анализа на Утрински брифинг е Блискиот Исток и тензиите кои секојдневно се присутни. Иако напнатоста помеѓу Те

Погледни видео