Tag: култура

Прокопиев Погледни видео
Александар Прокопиев: На писателите им треба слобода, не кланови и поделби

Ивана М. Лазаревиќ

февруари 25, 2020

1271

Писателот Александар Прокопиев во Утрински брифинг на Слободен печат зборуваше за својата најнова книга „222 антиупатства за лична употреба (

Погледни видео
image Погледни видео
Мартиноска: Во образованието недостасуваат културата и уметноста, младите треба да градат вкус и критичко размислување

Ивана М. Лазаревиќ

февруари 19, 2020

2882

Институтот за македонска литература, на 20 февруари ќе го промовира зборникот текстови „Културата на распродажба“ од повеќе автори, уреднико

Погледни видео
image Погледни видео
Никола Наумовски: Зголемен е буџетот за култура на градските институции, не и за независната култура

Ивана М. Лазаревиќ

јануари 30, 2020

663

По објавувањето на резултатите од конкурсот за проекти од областа на културата на Град Скопје, на кој се поддржани 237 независни проекти со око

Погледни видео
image Погледни видео
Филип Фидановски: Државата веќе подолго време не се грижи за ликовната уметност

Ивана М. Лазаревиќ

јануари 29, 2020

1037

Веќе подолго време ликовното творештво се соочува со негрижа од страна на државата. Од сите дејности во областа на културата, ликовната уметн

Погледни видео
image Погледни видео
Атиџе Муратова: Кога е природен, медот е лековит

Ивана М. Лазаревиќ

јануари 24, 2020

1425

Погледни видео
image Погледни видео
Ориѓански за УБ: Во Албанија ќе презентирам современа и традиционална македонска култура

Дамјан Варошлија

јануари 3, 2020

377

За некои 40 дена ќе треба да се отселам од Македонија и следниве четири години со живот и работа ќе треба да ги поминам во Албанија. Мојата задач

Погледни видео
image Погледни видео
Борис Буден: Малите јазици нема да преживеат

Дамјан Варошлија

декември 24, 2019

608

Интегрално интервју на хрватскиот филозоф Борис Буден за Утрински брифинг – Станува збор за нашите национални јазици кои беа историски из

Погледни видео
image Погледни видео
Арсовска и Павловски за УБ: Владеее хаос во културата, мора да ги оствариме своите права

Дамјан Варошлија

декември 23, 2019

767

„Владеее хаос во културата, мора да ги оствариме своите права, ова не е борба за поголеми плати, ова е борба за регулирање на нашите права“, е е

Погледни видео