Исеини за УБ: Не е е лош државниот интервенционализам, но имаме одредени резерви дали е тоа како што треба

You must need to login..!

Опис

„Субвенциите не се некоја лоша работа. Тие се применуваат секаде во светот. Но треба да се преиспитува секој модел на субвенции, односно дали субвенционирњето на земјоделието ги дава своите резултати или треба да се измени. Имаме субвенции во ТИРЗ. Дали тие пари од граѓаните од бизнисот си наоѓаат место во бизнисот, односно влијае и на државната економија. Имаме и закон за финансиска поддршка на инвестициите. Две години даваме пари до одредени правни субјекти, но дали тие возвраќаат во економијата колку што треба. Значи не е е лошо што државата интервенира таму каде што треба, но имаме одредени резерви дали е тоа како што треба“, рече Дрилијан Исени од Стопанската комора на северозападна Македонија околу прашањето дали економијата во Северна Македонија е базирана исклучиво на државен интервенционализам.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

3 × five =