Димовски: Мора да се почне со затворски казни за да се освестат работодавците

You must need to login..!

Опис

Исплатата на регрес за годишен одмор беше тема во денешниот Утрински брифинг. Претседателот на ССМ, Дарко Димовски вели дека праксата покажува бројни прекршувања на законот за работни односи, особено кога се работи за неисплата на к15. Телефонски се вклучи Злате Стојановски од секторот за работни односи при трудовиот инспекторат кој рече дека инспекторатот ги проверува фирмите, но сепак постојат одредби од законот кои работодавачите ги користат за да избегнат исплата на регрес за годишен одмор.

И Димовски и Стојановски потврдија дека никој никогаш не ја добил максималната казна од една година затвор која ја предвидува законот. Двајцата соговорници се на ставот дека треба да се направат промени со цел да се оневозможат работодавците да се повикуваат на одредбата за економски потешкотии за да избегнат исплата.

„Мора да почне да се применува законот кој предвидува затвор за да се освестат работодавците и да ја прекинат праксата на неисплаќање регрес за годишен одмор“ – вели Димовски.

Според првиот човек на Сојузот на синдикати, работниците ретко се охрабруваат да пријават, а најтешко се стигнува до правдата кога рабтниците сакаат да останат анонимни. Димовски ги повика сите работници да се обратат до ССМ доколку работодавецот им го прекрши ова право.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

twenty + 9 =