Димова за УБ: Да го поттикнеме потенцијалот што се наоѓа во младите

You must need to login..!

Опис

„Поминавме напорна година. Оваа година ќе правиме национална стратегија за интернационализација. Искористеноста на средства во Националната агенцијае прилично добра. 96 проценти од средствата се абсорбираат благовремено, но кога се направија соодветните истражувања дојдовме до констатации кои ни покажаа ризици. Факт е дека се зголемуваат средствата од година во година, но се зголемува и во смисла на колку тежи грантот што го делиме а не корисниците, односно ако просечниот грант лани бил 40 илјади евра годинава тој ќе биде 120.000 евра а бројот на корисниците ист. За тие средства највеќе конкурираат училиштата

– Свеста се менува со добро образование и обука, нудењето можности за возрасните да живеат активно и продуктивно и, се разбира, со поттикнување на потенцијалот што се наоѓа во младите, односно со сето она што е домен на работа на Националната агенција. “, изјави за Утрински брифинг Лидија Димова, директор на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

twenty + 20 =