Ви препорачуваме

Општествена сцена

All Videos : 203  Video Posted

image Погледни видео
4
Димитријевиќ: Дел од уметниците треба приоритетно да се вакцинират затоа што не можат да работат со маски

Ивана М. Лазаревиќ

април 9, 2021

6676

Синдикатот на култура на РМ (СКРМ) до Министерството за здравство упатил барање за вклучување на уметниците на приоритетна листа за вакцинира

Погледни видео
image Погледни видео
4
Јованова Грујовска: Не треба да се заборави дека Трајко Стаматоски е и основач на единствениот центар за македонска ономастика во светот

Ивана М. Лазаревиќ

април 7, 2021

6673

Институтот „Крсте Мисирков“ на 5 мај, ќе го објави дигиталното издание на Толковниот речник на македонскиот јазик, кој ќе биде бесплатен, соо

Погледни видео
image Погледни видео
9
Разговор со Ивана Драгшиќ за книга која дава предлози за подобра иднина и за култура на солидарност

Ивана М. Лазаревиќ

април 5, 2021

6446

Деновиве од печат излезе публикацијата „Друг свет – огледи за системска трансформација на иднината“, уредена од Ивана Драгшиќ, со текстови

Погледни видео
image Погледни видео
8
Даница Павловска: Наместо вулгарна трка по профит – референдум за нов плоштад пред „Холидеј ин“

Ивана М. Лазаревиќ

април 2, 2021

6809

Архитектката и поранешна претседателка на Асоцијацијата на архитектите, Даница Павловска објави своја иницијатива за референдум – со еле

Погледни видео
image Погледни видео
5
Разговор со режисерот Георги Унковски кој ќе го снима својот прв игран филм „ДЈ Ахмет“

Ивана М. Лазаревиќ

март 31, 2021

6446

Режисерот Георги Унковски е еден од двајцата млади автори на кои им Агенцијата за филм им одобри околу 380 илјади евра за дебитантски долгометр

Погледни видео
image Погледни видео
3
Бечковиќ: Ќе ми остане голема тага што не го промовиравме последното ЦД на Зафир Хаџиманов

Ивана М. Лазаревиќ

март 29, 2021

6766

Пред се’, Зафир Хаџимнов беше голем човек, тој беше вистински мост помеѓу Македонија и Србија, вели Иван Бечковиќ, музички новинар и критичар,

Погледни видео
image Погледни видео
5
Медиумска сопственост во ново медиумско окружување, како публиката да добие квалитетни и разновидни програми, разговор со Д-р Трпевска

Дамјан Варошлија

март 24, 2021

6864

Кога ги правиме медиумските закони ние имаме некои цели што сакаме да ги постигнеме во реалноста. Во делот на Законот за медиуми и аудио и ауди

Погледни видео
image Погледни видео
4
Тасевски: Струшките вечери на поезијата ќе се вклучат во јубилејот на Блаже Конески со специјални програмски содржини и изданија

Ивана М. Лазаревиќ

март 22, 2021

6702

Во седиштето на УНЕСКО во Париз, денеска во 16 часот ќе се одржи чествување на 100-годишнината од раѓањето на великанот на македонската култура Б

Погледни видео
image Погледни видео
5
Георгиевски: „Роман на годината“ е награда за книгата, не за авторот, затоа сме отпорни на местења и кланови

Ивана М. Лазаревиќ

март 19, 2021

7522

Оваа недела беше доделена книжевната награда „Роман на годината“, за која конкурираа вкупно.41 роман. Добитник е книгата „Скриени желби, неми

Погледни видео
image Погледни видео
4
Гешоска: Дигиталната платформа за критичка култура ќе биде трезор на знаења и полемики

Ивана М. Лазаревиќ

март 17, 2021

6678

Здружението Контрапункт и КРИК – фестивал за критичка култура својата веб страница ја претворија во отворена дигитална платформа за крити

Погледни видео
image Погледни видео
6
Стојанова: Реставрацијата на Курбиново беше запрена изминатите месеци, ќе продолжи во април

Ивана М. Лазаревиќ

март 15, 2021

6663

Заради временските прилики во моментот е запрена реставрацијата на црквата „Св. Ѓорѓи“ во Курбиново, вели Мери Стојанова, директорка на Заво

Погледни видео
image Погледни видео
3
Иван Јерчиќ: Има смисла да се гледа и да се прави само театар што критички отвора прашања во општеството

Ивана М. Лазаревиќ

март 12, 2021

6524

Изминатата година со пандемијата е апсолутна изгубена година за театарот и во однос на програмата, плановите, идеите, пропаднаа многу гостува

Погледни видео

No more postsLoading posts ...Load More

No more postsLoading posts ...Load More