Ви препорачуваме

Жените го вртат светот

All Videos : 74  Video Posted

image Погледни видео
4
За првпат кај нас ќе се отвараат советувалишта за мажи насилници

Ивана М. Лазаревиќ

октомври 21, 2021

6739

За поголема безбедност на жртвите на насилство, организациите Реактор– истражување во акција и ХЕРА – Aсоцијација за здравствена едукациј

Погледни видео
image Погледни видео
10
Скоро 66 отсто девојки од Тетово и Гостивар доживеале сексуално вознемирување на интернет

Ивана М. Лазаревиќ

октомври 14, 2021

6675

Според истражувањето на Центарот за еднакви можности „Бубамара“ 65,8 отсто од девојките од Тетово и Гостивар на возраст од 18 до 25 години се соо

Погледни видео
image Погледни видео
5
Џугуманова: Од тоа како ќе постапат правосудните органи во случајот со Пале ќе се покаже колку се чувствителни за насилството врз жените

Ивана М. Лазаревиќ

октомври 12, 2021

6842

Според податоците на Хелсиншкиот комитет за човекови права за судска заштита на жртвите на родово базираното насилство за периодот помеѓу ја

Погледни видео
image Погледни видео
1
Коцевска, Драгшиќ: Книгата „Нашиот пат“ поканува да научиме феминистички приказни кои досега биле заборавени

Ивана М. Лазаревиќ

октомври 7, 2021

6762

Деновиве беше промовирана публикацијата „Нашиот пат – 25 женски приказни од историјата“ од авторките Ивана Хаџиевска, Јана Коцевска и Ивана

Погледни видео
image Погледни видео
16
Гроздановска: Речникот со над 400 поими ќе биде алатка за унапредување на еднаквоста меѓу мажите и жените

Ивана М. Лазаревиќ

октомври 5, 2021

6763

Министерството за труд и социјална политика (МТСП) неодамна објави речник на македонски јазик кој содржи повеќе од 400 поими и нивни дефиниции

Погледни видео
image Погледни видео
15
Румена Бужаровска: Отвораме скокотливи женски теми, новото издание на ПричПич е за љубовните писма

Ивана М. Лазаревиќ

септември 30, 2021

6809

ПичПрич, иницијативата за промовирање на женската усна историја, на 2 октомври, во Куршумли ан ја организира традиционалната гала вечер каде ш

Погледни видео
image Погледни видео
6
Абортусот со лекови е побезбеден – се применува во 80 отсто од европските држави

Ивана М. Лазаревиќ

септември 28, 2021

6630

Меѓународниот ден за безбеден абортус, 28 септември, земјава го дочекува во услови кога медикаментозниот абортус стана достапен како здравств

Погледни видео
image Погледни видео
6
Марија Савовска: Нема жени на позициите кои реално имаат моќ и контрола врз ресурси и донесување одлуки

Ивана М. Лазаревиќ

септември 23, 2021

6754

Податокот дека на престојните локални избори од 301 кандидат за градоначалники функции само 25 се жени е илустрација на тоа дека доколку нема кв

Погледни видео
image Погледни видео
9
Нушкова Аврамовска: Позитивни се измените во Кривичниот законик против насилство врз жените, но потребно е да се вклучат повеќе дела

Ивана М. Лазаревиќ

септември 21, 2021

6762

Статистиките и истражувањата и на светско ниво и кај нас покажуваат дека насилството врз жените е генерален општествен проблем и тоа насилст

Погледни видео
image Погледни видео
6
Разговор со Кристина Божурска, која пет години собираше сведоштва на работничките во Куманово и други градови

Ивана М. Лазаревиќ

јули 6, 2021

6569

Книгата „15 хорор приказни на работнички“, од Кристина Божурска, уметница, културолог и наставничка по уметност е избор на сведоштва на жени к

Погледни видео
image Погледни видео
5
Елена Данова: Младите се’ повеќе ја сфаќаат родовата еднаквост, но претстои уште долг пат

Ивана М. Лазаревиќ

јули 1, 2021

6482

Иако кај младите луѓе се гледа позитивен тренд кога се работи за нивната прогресивност и отвореност кон правата на жените, тој напредок е се’

Погледни видео
image Погледни видео
7
Христина Ивановска: Трудот уметниците е потценет исто како и на текстилните работнички

Ивана М. Лазаревиќ

јуни 29, 2021

6526

Преименувањето на мостот Близнак во Скопје, кој сега го носи името „Роса Плавева и Накие Бајрам“, беше уметнички проект и иницијатива на Хрис

Погледни видео

No more postsLoading posts ...Load More

No more postsLoading posts ...Load More