Ангеловска за Утрински брифинг: Македонија ќе понуди нова еврообврзница за старите долгови

You must need to login..!

Опис

– Во однос на домашното задолжување – државните хартии од вредност кои што доспеваат се запишуваат по значително пониски стапки, односно неколку кратно помали каматни стапки. Сега имаме 0,6 проценти каматна стапка што е трикратно пониска на краткорочните хартии од вредност на 12 месеци. Ние запишуваме хартии од вредност за да вратиме стари кои што доспеваат.


-Од друга страна домашнот нето задолжувања со одлука на Влада се утврдени на максимален износ од 200 милиони евра. Дали планираме задолжување на странски пазари? Секако дека се планира. Следиме кога е најдобро и најповолно време со цел да се оствари задолжување за раздолжување, а не земање на средства за да се сервисираат непродуктивни трошења, туку напротив, се задолжуваме само кога тоа е оправдано и имаме фискална мултипликација, односно вложениот денар придонесува за економски раст и ќе се врати, изјави во Утрински брифинг, Нина Ангеловска, министерка за финансии.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

19 − ten =