Тема во УБ: Зачестеното насилството врз новинарите

You must need to login..!

Опис

Ѕвездан Георгиевски во колумната „Новинарството како боксерска вреќа“ вели вака: Како да им објасниш на насилниците дека ударот врз медиумите е удар врз слободата на општеството. Но големи се, си одговораат. Но, проблемот е што никој не одговара.

Вербалните напади и заканите врз колешките Маја Јовановска, Мери Јордановска и Искра Коровешовска се меѓу најсвежите. ЗНМ неодамна потпиша некаков протокол со МВР, но кој е реалниот ефект од тоа?

И првиот човек на МВР, Чулев ги осуди заканите до новинарките, но еве ако ги класифицираме и претходните министри како најповикани луѓе, што е променето во Македонија за новинарите? Изминативе 5-6 години, околу 60 напади минимум се случија врз новнари. Колку од нив се расчистени?

Каков вид казнена политика е неопходна за да се заштитат колегите?

При објавата на сторијата за урбаната мафија во Македонија, редакциајта на ИРЛ се соочи со вербални притисоци и вознемирување од еден познат бизнисмен. Какви беа заканите?

ИРЛ пријави до ЗНМ во 2019 година закани по живот врз новинарот Давид Илиески. Новинарката Сашка Цветковска беше повеќе месеци под физичко обезбедување поради работа на истражувања за организиран криминал.

Што е она што граѓаните реба да го знаат, односно препреките при едно истражување за организиран криминал?

Колку често се пријавуваат случаите?

Што се случува во Управниот одбор на ЗНМ? Доскорашниот главен и одговорен уредник на Фокус, Зоран Димитровски – Жоро се приклучи на политичка партија, а одамна е испразнето местоо на новинарот Фуркан Салиу. Ќе има ли некаков реизбор, односно поплнување на овие места?

Платите во новинарството? Во Македонија се уште има новинари кои работат за 15.000 денари, притоа изложени на реакциите на јавноста кога се на терен, разни проблематични временски услови и секако за каква достоинство можеме да зборуваме ако ниту она што го заработуваат не го добиваат?

Иднината на медиумите во Македонија? Се затворија телевизија, весник…

Разговорот со првиот човек на ЗНМ и новинарката Маја Јовановска погледнете во видеото:

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

17 − 1 =