Проф.Томовска : Само храбри лидери, со високо морални принципи, но и со визија мотивираат за развој – сѐ уште сме во развојна фаза на согледување на значењето на менаџментот на човечките ресурси – инвестирањето во тоа е клучна алка на патот кон успехот

You must need to login..!

Опис

-Инвестицијата во човечкиот капитал добива големо значење. Компаниите почнаа да сфаќаат дека треба да инвестираат во своите вработени со што ќќе имаат задоволни вработени, а конкуренцијата не може да ги имитира. Ваквите инвестиции се покажуваат како клучна алка на патот кон успехот.

-Секоја организација мора да знае кои вештини се потребни кон остварување на целите на компанијата. Мора да знаеме како од внатре да се подготвиме за да одговориме на надворешните предизвици.

-Светската тенденција е да се поттикнуваат тенденции кон критично размислување и давање простор да бидат креативни и продуктивни. Се повеќе се напушта концептот на хиерархија и се оди на матрична структура. Задачата на оваа структира е секторско решавање на проблемите.

-Ние се уште сме во некоја развојна фаза во согледување на менаџментот на човечките ресурси. Постојат некои статистике дека 10 – 15 отсто од возрасните се вклучени во овој процес. За разлика од кај нас во Европа овој прочент е 40 – 50.

-Како што се развива светот брзо потребни се нови вештини, досегашното знаење станува застарено и мора да се надоградува, вели за Утрински брифинг професорката Ана Томовска.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

five + seventeen =