Шилегов: Грешката со просторот спроти Холидеј Ин е направена, тоа е приватна а не јавна површина

You must need to login..!

Опис

Бас рапид е комплексна работа и е нешто за кое што во Скопје се зборува веќе 40 години, алтернатива на трамвајот за кој што постои консензус. Јас не сум од оние политичари кои треба да прави пирамида на своето владењее. Битно е градот да се движи напред. Она што пред два дена го почнавме како постапка е нешто што ќе биде костурот на јавниот ранспорт во наредните 100 години, така што од тој аспект гледано тоа е фундаментално за Скопје, изјави во Утрински брифинг градоначалникот на Скопје, Петре Шилегов и додава дека за жал градот имал празен од во изминативе 20-30 години, што сега се гледа како последица во Скопје.

-Се чудам како се осмелува некој како се осмелува да даде изјави во јавноста без да видат какови се решенијата за проектот, што само збори за волунтаризмот и неписменоста кон приодот на Бас рапидот транзитот кој што го има опозицијата. Не се точни наводите – Бас рапидот нема да оди на сметка на зеленилото и таман работа Скопје да остане без вода додека се изведува прокетот. Поголема глупост одамна немам слушнато.

Изградба на висококатници кај „Холидеј Ин“

Просторот кај Холидеј ин е сериозно девастиран. Таму живеат околу 2.000 луѓе во субстандардни услови а се во епицентарот на градот. До пред некоја година немаа канализација. Тој простор е веќе бетониран, значи не ее девастација на парк за сметка на градба. Јас кажувам градот кога го правел ГУП-от во 2012 година таму за жал или за среќа е предвидено да биде место кое што ќе биде изградено. Кога се прави еден ГУП градот се дели на чеврти. Повеќе четврти прават еден ДУП. Ако има отстапувања на ДУП од параметрите кои што се предвидени во ГУП, тогаш секој можеда побара од комсијата надлеќна во општината Центар да изготви елаборат за суспензија по основ на зголемени параметри на ДУПП-от и по основ на тоа Советот на општината да донесе одлука со која што се суспендира ДУП-от во тој дел кад ешто се пречекорувањата и таа е постапката која што ја имаме. Не е во мои ингеренции да го суспендирам ГУП и не постои таков акт. ГУП е врвот на уранизмот и во 2012 кога е носен, за оваа посочена локација што е сега спорна е предвидено да има колективно станување и деловен простор. Значи не можете да го суспендирате ГУП-от, но можете да го суспендирате ДУП-от, ако тој излегува над параметри.

Општините кои имаат ДУП-ови кои излегуваат надвор од вредностите на ГУП-овите се должни да изработат елаборати и да поднесат барање за суспензија, вели Шилегов и додава дека од формален аспект градоначалникот на градот нема ингеренции да наложи на општините одредено поведение.

-Размислувањата мои можат да бидат само мои размислувања, но не може да бидат суспензивни, рестриктивни за општините.

Плацот кај Холидеј Ин не е јавна површина. Јавна површина и јавен интерес се категории кои се предвидени во законот и тука не правиме компромиси, но ова е приватна површина. Тука имаме механизми да ставиме котрола да не ни забега работите во смисол на проекти.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

14 + 4 =