Отворени предквалификационите понуди за две делници од пругата кон Бугарија, разговор со Хари Локвенец, директор на ЈП за железничка инфраструктура „Железници“

You must need to login..!

Опис

Вчера ја читав најавата за најновата книга на Бил Гејтс кој вели дека проблемот со пандемијата ќе биде решен, но проблемот со екологијата, глобалното затоплување е нешто од што човештвото треба да се плаши. Оправданоста на железничкиот коридор е потребата во огромната моќ која ја има самиот железнички превоз, замислете 1.500 тони некакви добра, стоки, роба, може да ја пренесе само една железничка локомотива, која се управува на електирчни погон и е пандан на осумдесетина други патнички средства. Во овој момент железницата е најеколошко превозно средство кое го имаме. Од друга страна за д аја постигнеме позицијата на крстопат и во срцето на тој крстопат да биде нашиот главен град Скопје е Коридорот 8. Поврзувањето на две други мориња, Јадранското и Црното море, преку западното крило на Коридорот 8 е од непроценлива вредност за оваа држава, која во иднина сметам дека ќе ги скицира перспективите и на економијата но и целиот развој на државата, изјави во Утрински брифинг Хари Локвенец, директор на ЈП за железничка инфраструктура „Железници“.

Пругата од Куманово до границата со Бугарија е во должина од 89 километри и поделена е во три фази. Првата фаза е од Кунаово до Бељаковцесо должина од 31 км, од Бељаковце до Крива паланка со должинма од 34 км и најтешкиот, но и најкраткиот во случајов (24 км) од Крива Палнака до границата. ВО овој момент ние збориме за отворена тендерска за првата и втората фаза. Станува бор за предквалификационен дел од тендерот, со моќност за доставуање на понудите до вчера 15.02.2021. Сето ова беше преку платформата на Европската банка за обнова и развој. Понудите стигнаа, тимовите за имплементација на проектот кој е од македонски железници веќе работи во евалуацијата на апликациите и нашите очекувања се дека во најкус рок нештата ќе бидат завршени, вели Локвенец.

Станува збор за 68 милони евра, грантовски средства за втората делница и дополнителни 60 милиони евра од ИПА 2 програмата кои мораме да ги трошиме час поскоро, додава Локвенец.

Пругата од Куманово до Бељаковце е почната да се гради во 2015. Таа пруга беше реализирана од страна на германски изведувач, кој во 2020 година, по сопствено барање го раскина договорот и замина од градилиштето. Остави нешто што е направено и нешто што треба да се доправи. проценките се дека 54% се реализирани. Анализата базирана од стручни инженери предвидува дека градбата треба да заврши во рок од три години. Моите очекувања се дека треба да биде во пократок рок. Втората половина во 2021 година треба да се воведе во работа новиот изведувач кој би ги работел овие две делници, вели Локвенец.

Поврзувањето помеѓу С Македонија и Бугарија со заеднички тунел е нешто кое мора да се заврши заедно. Комуникацијата со инфраструктурата на бугарските Железници е на коректно ниво. Првата половина на март месец е палнирана средба и убеден сум дека таа соработка ќе биде интензивирана. Секоја држава го прави својот дел поединечмно, со тоа што потребни се консултации и кординација поврзана со заедничкиот тунел, за да биде направен и најбрзо, најефтини и најквалитетно, вели Локвенец.

ЕУ со прогласување на 2021 за година на железниците го покажа својот максимален интерес кон железнуичкиот сообраќај во цела Европа. Средствата се на располагање, ги имаме, и би сакал јавноста да ја информирам јавноста дека со огромна помош и на канцеларијата на ЕК кај нас и на Европската банка за обнова и развој, се подготвува апликацијата за досега најголемиот инвестициски грант во нашата држава поврзан со реализацијата на фаза 3, кој очекува дека ќе биде успешна апликација која во целост би ни помогнало да ја реализираме ова фаза, вели Локвенец.

Повеќе годишна идеја е дека од Скопје до Аеродром ќе се гради пруга која е за подобрување на квилетот на живот. Станува збор за исклучително визибелен проект. Во овој момент сме на идејно решение кое се прави во накедонски Железници, почнати сме со работа и очекувам дека поддршката која ја имаме од меѓународните финансиски институции, дека ќе обезбедиме средства за реализација на овој проект, но водејќи сметка дека станува збор за 7 до 8 км пруга, а ќе предизвика огромен квалитет, сметам дека тоа ќе биде еден од моментите кои ќе се завршат 2023-та.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

10 − two =