Проф. Наумовски: Канабисот шанса за нов приход и искористеност на аграрните површини

You must need to login..!

Опис

Нема сомнежи дека економијата и негативните ризици од економијата преовладуваат и во овој квартал. Сум внимателен оптимист, бидејќи не очекував еден ризик, а тоа е ризикот на производствените капацитети на вакцина и ризикот на транспорт и почитување на договорите. Сега веќе она што го очекувавме би ги корегирал за втората половина од годината, изјави во Утрински брифинг проф. Синиша Наумоски.

Ако добро направиме анализа ние не сме земја која може да произведува атомобилски продукти. Ако се повлече една ретроспектива која може да ни даде ветер во грб е земјоделието и ние тоа го маргинализираме. Ако направите едно истражување, моите субјективни ставови говорат дека по Втората светска војна практично и да нема куќа во источна и централна МАкедонија која не се занимавала со производство на афион. Ако канабисот е актуелна тема која го донесе претходната влада, кога ќе направите добра анализа, ќе видите дека канабисот е причина да бидете во фаза на ренесанса. И тука не треба да се имаат стереотипи. Канабисот го практикуваат многу земји во САД. Во Уругвај одмана е легализиран, Холандија, Израел… Експанзијата на таа гранка многу повеќе би ја актуелизирала млада претприемачка сила од аспект на претприемништво, вели проф. Наумовски.

Она што нас ни треба е извоз на продуктот – цветот од канабис. Кога тоа ќе се дозволи вие вбризгувате околу 200 до 250 милиони евра директни приходи од странски извори, од извоз. Замислете колку буџетот ќе биде посилен со овие пари од извоз, смета Наумовски.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

20 − nine =