🎥📞 Д-р Артан Лимани: Нема издржлив економски развој се додека не направиме нешто да го подобриме целокупниот образовен систем

You must need to login..!

Опис

Нашиот политички систем потпадна под политичко влијание во деведесетитте и со тоа застана како и сите елементи во нашето општество. Нема да имаме издржлив економски развој се додека не направиме нешто да го подобриме целокупниот универзитетски систем, изјави во Утрински брифинг докоторот на науки Артан Лимани.

-Највеќе уназадуваме со истражувањата затоа што не се вметнати како елемент во високото образование. Доколку сакаме да бидеме дел од тој глобален универзитетски систем овде е полето каде што треба најмногу да се подобриме, смета Лимани.

-За жал јас не сум живеел многу долго во македонија, но следев се што се случува тука кај нас. Ако го видиме разговорот што се води во Македонија за образованието, ќе забележиме дека тој е многу мал за разлика од економската и политичката тема. Мора да дадеме повеќе простор за образованието за да сториме повеќе.

-Средното образование е многу клучно. Во Финска во шеесеттите години имаат консензус во државата да се направи еден функционален систем каде децата од 7 до 16 години ќе одат на задолжително образование и според успејхот се делат на средни стручни и гимназијалци, се со цел кога ќе дојдат до Универзитетот да се нафатат и да дојдат со своите професори на научни истражувања. Не може секој студент да работи на научни истражувања исто како и секој професор што не може. Значи потребно е солидно образование за професорот да може да ги води студентите низ тие истражувања, вели Лимани.

Целиот разговор со Докторот на науки, Артан Лимани погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

two × one =