🎥 Миленковска: Со работење кон заедничка цел да ја подобриме позицијата на секоја индивидуа во општеството

You must need to login..!

Опис

Не би била загрижена за намалувањето на жени во парламентот иако и тоа укажува дека треба да поработиме како општество и да ги охрабриме жените да станат дел од полкитиката, но и што прават политичките партии за женското прашање и прашањето на маргинализираните групи.

Тука е поклучно како партиите донесуваат одлуки внатре и акко тие се рефлектираат во општеството. За жал партиите не ја сфаќаат доволно сериозноста улогата на жената во контекст дека законската регулатива дека треба да има жени на изборните листи само по себе треба да значи преставување на жените.

Прашањето е што суштински како политика го нуди одредена политичка партија. Овие избори беа фокусирани на сосема нешто друго и родовото прашање беше застапено во негативен контекст, изјави во Утрински брифинг Сара Миленковска, од граѓанската асоцијација „Стела“.

-Според мене жени во политика не се само политичарки, туку и жени кои известуваат, новинарки, аналитичарки.

Говорејќи за партискиот елемент поврзан за патријархалните вредности и влијанието на политичката култура внатре во партиите врз општествените случувања Миленковска смета дека патријархатот како вредносен систем има негативни импликации и кон мажите и кон жените и кон оние што сакаат да се дефинираат како што сакаат.

-Јас секогаш сакам да нагласам дека ние треба да се трудиме да создаме што е можно повеќе еднакви можности за жените, но тој процес не го исклучува процесот во кој што ние како систем треба да разговоараме како да се бориме против она кое што ни претставува заеднички товар.

-Целиот разговор со Сара Миленковска од Граѓанската асоцијација „Стела“ во која меѓу другото таа говори за важноста за менување на системските процеси погледнете во видеото.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

fourteen + fourteen =