Јовановски: Фирмите треба да ги храниме со инвестициски пакети – социјалните пакети се директни поттикнувачи на сивата економија и ја хранат правната недисциплина

You must need to login..!

Опис

Петтиот пакет е конципиран после сеопфатни консултации со бизнис заедницата и синдикатите и од тој аспект мислам дека ќе наиде на поддршка од тие две страни во тој трипартитен дијалог со владата. Претпоставувам дека толку е чергата на државата. Ова е петти пакет и многу ќе биде важно како тој ќе се реализира. Доколку правиме накаква анлиза на овој најнов пакет, тој содржи за секого по нешто – и директна поддршка за субвенции за плати, иам една новина која што владата ја промовира преку бескаматните кредити за фирмите, има одложување на плаќање на сметки итн…но ќе видиме како ето тоа ќе се реализира, изјави во Утрински брифинг, економскиот аналитичар Мирче Јовановски.

И за компаниите кои инвестриаат има дел во овој пакет, преку гарантната шема и другите мерки кои се однесуваат за извозниците. Да не заборавиме дека една од мерките е намалувањето на царината за суровините. Но една од работите кои јас лично мислам дека на долг рок не дава ефекти, па дури е и контрапродуктивна е прострувањето на долговите. Од една страна добро е да се помогне на општините кои мака мачат да го финасираат своето работење, меѓутоа има нешто што се вика морален хазард, односно кога еднаш ќе се прости се очекува дека и во иднина исто така некој ќе им прости повторно. Во тој контекст ја гледам и оваа мерка за простување на каматите. Владата нема неограничен капаците да помага со финасии и се применува една мерка каде што товарот се префрла на ЈП и тоа повторно ќе оди на товар на буџетот, вели Јовановски.

Целата анализа за владиниот петти сет на мерки погледенте ја во видеото.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

eighteen + 19 =