Јовановски од ХЕРА: Сексуалното образование е сензитивна тема – она што за жал се случувало за време на кампот не е сексуално образование, повеќе е сексуално вознемирување

You must need to login..!

Опис

Скандалот со извидничкиот одред несомнено е голем, сѐ повеќе родители пријавуваат, а Обвинителството започна истрага. Но, заради тој скандал може да се стигматизира сексуалното образование за млади кое има своја позитивна улога и се одвива веќе со години, како и да се стигматизираат организаиите што се занимаваат со оваа проблематика.

-Ние сме општество каде што многу повеќе живееме о последиците, многу ретко вадиме поуки од работи кои што ни се сучуваат. Мислам дека штетите ќе бидат големи. Штетите највеќе ги трпи Првиот извиднички одред, но веројатно и сите извидници, изјави во Утрински брифинг Бојан Јовановски извршен директор на НВО ХЕРА.

Од друга страна трпат и сите други организации кои што работат на некој нечаин на одредена едукација, меѓу кои и нашата. Сакам да кажам дека и ние во овој момент се обидуваме да ги стопираме напшите активности поради целата таа фама, чувствителност што произлегоа, додава Јовановски..

Како што е најчесто во Македонија, треба времето да помине за да се заборави сево ова. Сега институциите треба да излезат на терен и да решат што понатаму треба да се прави, смета Јовановски.

Она што за жал се случувало за време на кампот најмалку е сексуално образование, туку повеќе е сексуално вознемирување, вели Јовановски.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

15 + four =