Јанев: Морално-политички последици од оставка – потребно е системски да градиме збир на вредности, одговорности, задачи без кои не може да се оди понатаму

You must need to login..!

Опис

После 30 години ние се уште немаме дефиниција што ја дефинира нашата заедница, бидејќи ние општеството не го преведуваме во глава што значи оопштеството. Етимолошки може да влечете корен од заедништво, општествено, општество или може да влечете корен од општо, јавно. Ниту едното ниту другото го имаме предвид кога ја градиме самостојната држава. Она што суштинско што ни недостасува сиве овие години е идеологија на државата.

Ние сме со децении заглавени со меѓусоседски спорови, идентитетски прашања, без да размислиме кон што се движиме и каде се движеме, што напуштивме и кон што одиме. Мислам дека ни недостасува онаа основна идеолошка матрица која ја врзува заедницата, така што ни се случи тотално распаѓање на системот на вредности, изјави за Утрински брифинг политикологот, професор Горан Јанев.

Не видов до сега во Македонија лидер, односно лидерство, кое што би понудило идеолошка платформа, во смисла на што би било она заедничкото за сите на нас што би не одредило сите нас кон заедничка цел. Оставките при чин на тратегија би биле следствени, бидејќи се и морални, според она кое е владејачкиот морал во општеството. Јас мислам дека немаме владејачки морал во општеството, ние немаме чувство за заедништво, немаме чувство на одговорност, вели Јанев.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

fifteen − eight =