Јаневска: Бараме хартиени учебници и побавна обука за наставниците во однос на дигитализацијата

You must need to login..!

Опис

Апсолутно немаме врска со бојкотот. Не сме учесници, ниту го организираме. надлежните треба да знаат дека им се случува револт, а не е вмешана политичка партија. Дали ќе ги поддржиме допрва ќе одлучиме и тоа јавно ќе го соопштиме, вели Весна Јаневска, од Комисијата за образование во ВМРО-ДПМНЕ.

Лажна вест е дека ние не ја поддржуваме дигитализацијата. Треба да постојат такви интерактивни содржини, но сметаме дека не треба да има печатени, хартиени ученици. Тие се потребни на учениците, вели Јаневска.

По новиот предлог Закон кој сега ќе оди со силата и моќта со европско знаме, точно е дека ќе има хартиени учебници од прво до трето одделение, дека се укинуваат од четврто до деветто одделение. Точно е дека министерката вели дека ќе бидат само за четврто, малку ретерира, но ако добро ја следите министерката според новиот закон во рок евентуално од пет години, децата од четврто до деветто одделение ќе имаат само дигитални учебници. Мене навистина не ми е јасно што е проблем државата да направи напор на сите оние кои сакаат освен дигитални учебници да имаат и хартиени учебници, да им го овозможи тоа – наместо да им нуди фотокопии кои што ќе ги дадат училиштата, смета Јаневска и додава дека не постои држава во светот која има само дигитални учебници.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

1 × 1 =