Ѓунер Исмаил за „случајот“ со ДПИ: Во операција на разрешување на еден аспурд треба да се има максимум добра волја за да тој проблем се надмине

You must need to login..!

Опис

Темата со рамковните вработувања не е нова, тоа една од темите кои што се добиено во наследство од лошото читање на рамковниот договор и воопшто духот на рамковниот договор на владите кои ги водеа ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ. Не станува збор за 35 туку за 1350 и тоа е пшроблем кој што оваа Влада се зафати да го решава. Колку што од скудниве информации што ги знаеме, од тие 1350 најголемиот дел се веќе распределени, останаа овие 35 за кои што дитекторот на ДПИ вели дека не му се потребни. Се разбира ова е делот којшто јавноста гио слушна и го виде, но разбравме и тоа дека Владата го предупредувала во еден или два наврати, дека тоа е една политичка операција, не само економска. Станува збор за тоа како тие да бидат соодветно работно ангажирани, бидејќи претпоставувам дека на голем дел од тие 1350 баш и не им е најпријатна ситуацијата да седат и да примаат плата. Станува збор за 35 почетници, секој од нив, па и оние кои што сега работат во ДПИ, кога почнале да работат биле почетници, па претпоставувам дека Владата, а и ДПИ мора да има, ако нема, мора итно да подговтви план за вклопување во работна ситуација во која што ќе се најдат. ДПИ не доби зрели инспектори, туку добива 35 почетници со квалификации кои што се такви какви што се. Претпоставувам дека еден голем и важен државен орган треба да има соодветен план и програма за вклопување на било кој кој што утре би дошол и на конкурс би се пријавил , изјави во Утрински брифинг аналитичарот и поранешен министер за култура, Ѓунер Исмаил.

Јас не слушнав детали за тоа кои се квалификациите на овие 35 кои се испратени во ДПИ, а и да ги слушнеме што од тоа. На крајот од краиштата со нивните квалификации и квалитети во периодот кој што би следел ќе се занимава директорот на ДПИ и неговите служби и ќе се обидат во оваа операција да покажат добра волја и да ги вклопат во работните димензии во инспекторатот. Едно ми е јасно, во операција на разрешување на еден аспурд треба да се има максимум добра волја за да тој проблем се надмине со соодветно ангажирање на луѓето. Духот на Рамковниот договор е меѓудругото столбот врз кое ова општество го гради и и го должи и своето постење, како едно општество кое заздравува, вели Исмаил.

ДПИ во годината зад нас беше оптеретен со удвоени обврски и претпоставувам дека работата добро се воддеше и за мене е разбирлива досегашната лојалност на вработените. Во смисла како реагираат е до некаде за разбирање, но во поширокоиот контекст пполитичките одлуки кои владата ќе ги донесе ќе треба добро да ги измери. Мислам дека во градењето на идната политичка ситуација ќе се дојде до едно паметно, продуктивно и корисно решение за сите, изјави Исмаил.

Состојбите во СДСМ

Шекеринска е долго време во политиката со импресивни резултати зад себе. Тоа што таа сега се откажува да се кандидра за заменик претседател на СДСМ е еден политички потег кој што подразбира во себе многу моменти. Да не заборавиме, тандемот Заев – Шекеринска е тој кој што ги овори процесите на ослободување на заробената држава и тие заслуги не треба да се забораваат. Отворањето на простор за нови луѓе, за поинакво копмонирање на раководните органи е нешто кое што може да дојде само од луѓе кои имаат политички формат како Шекеринска. Јас не гледам драматична околност, проблем од кој што може да се изродат негативни ситуации во СДСМ. То е еден нормален процес, смета Исмаил.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

one × 1 =