Ѓоргевски: Народот беше клучен фактор-никогаш не отстапи од својата црква колку и да беше оспорувана

You must need to login..!

Опис

-Спорот трае 55 години. Тој е еден огромн период во кој се тестираа сите можни решенија. Последниве година-две немавме ниту најави дека ќе случи вакво нешто. Но работела некаква тајна дипломатија, но мислам дека клучниот пресврт се случил во Белград. Мислам дека до вчера не беа многу сменети позициите. Одеднаш се дојде до сознание дека македонскиот народ има право на афтокефална црква, она што го бараме сите овие години, изјави во Утрински брифинг новинарот, Бранко Ѓоргевски.

-Кои се причините за пресвртот, да оставиме времето да покаже.

-Наше е да се радуваме, се случува историја, вели Ѓоргевски.

-Сакам да укажам и на друга димензија од постапката на Српскиот црковен врв. Ние многу често како новинари зборуваме и за империјалните јурисдикции. Тоа се оние јурисдикции кои во православието сѐ уште ги имаат Руската и Српрската православна црква како резултат на распадот на СССР и СФРЈ, додава Ѓоргевски.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

eleven − four =