Ѓонеска: Првиот фестивал на науки и уметности ќе се занимава со проблематичната употреба на интернет

You must need to login..!

Опис

Првото издание на Интернационален фестивал на наука и уметности ќе се одржи онлајн во среда (28 април). Темата е „Проблематичната употреба на интернет“.

„Ќе се говори не толку за прекумерната употреба на интернет, значи не квантитативно во однос на то аколку време се поминува на интернет, туку во однос на последиците вр менталното и физичко здравје на некои ранливи групи или поединци. Ова е дефинитивно уникатен настан кај нас, не само заради спојот на уметност и наука шт подразвбир и проекции на филмови, презентации и промоции на книги, дискусии и тркалезни маси, сите поврзани со оваа тема, значи различни интернет зависности како проблематични начини на употреба како играње на видео игри, онлајн коцкарствосајбер шопинг итн. Гледачите ќе можат подетално да се се запознаат со содржините кога бесплатно ќе се регистирираат за овој настан. Се работи за оригинален настан кој се одржава за прв пати тоа не само кај нас. Има причини зошто е прв пат, прво употребата на интернетот е релативно скорешна и дури сега има генерации кои целиот живот биле изложени на интернет, па дури сега може да почнеме да ги истражуваме долгорочните последици. Второ, и многу позначајно е што научниците и тоа оние од побазичните области, како што се генетичарите или од клиничките науки, како на пример психијатри, невролози и клинички психолози кои ги проучуваат негативните и позитивните ефекти, но изолирано од корисниците. Така што ова е обид да се доближиме до самите корисници. Од друга страна посегнуваме и по уметноста како алатка со која ќе се подигне свеста на граѓаните за можните ризици коишто се реални“, вели за Утрински брифинг, Билјана Ѓонеска, научна соработничка во МАНУ и една од организаторите на фестивалот.

Таа додаде дека дел од програмата ќе биде и  македонскиот краткометражен филм „Дете“, со кој се отвора фестивалот, а на неговата проекција и на тркалезната маса ќе присуствуваат и режисерот Радован Петровиќ и актерите Гораст Цветковски и Јелена Јованова. А од странските гости ќе учествуваат професори од светски познати универзитетит од САД, Јужна Африка, Австралија и Европа.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

six − 6 =