Штерјова – Душковска: Воспоставување на заеднички регионален пазар, но и чекор понапред кон евроинтеграциите

You must need to login..!

Опис

-Изминатите месеци организиравме повеќе заеднички активности со земјите од регионот за компании од различни сектори поврзувајќи ги заедно на едно место во регионот.

-Заедничка делекација од сите шест економии беше присутна на дигиталниот самит што оваа година се одржуваше во Подгорица.

-Тирана е исклучително специфична затоа што за прв пат имавме заеднички штанд на кој што заеднички се презентираа 30 компании. Ова е една од основните предуслови за онаа идеја на Западен Балкан како единствен пазар.

-Основната рамка која што во моментот го уредува оној формат како треба да ја зајакнеме регионалната соработкатоа е акцискиот план за заеднички регионален пазар. Неговиот наслов гласи „Воспоставување на заеднички регионален пазар“ – меѓутоа и чекор понапред во европска интеграција. Овој заеднички регионален пазар треба да помогне за подигнување на капацитетите на економиите од шестедржави кои што мора да признаеме дека се далеку од нивото на ЕУ.

-Не станува збор за процеси кои што се исклучуваат едниот или од другиот… Кога станува збор за Западен Балкан станува збор за усогласување на шесте држави заеднички… Коморскиот инвестициски форум е репрезент исклучиво на приватниот сектор, вели за УБ Д-р Татјана Штерјова Душковска, генерален секретар на КИФ, претставник на СК на РСМ.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

sixteen − one =