Шишовски: Ако се случи амнестија, за што има одредени сигнали, тоа ќе биде многу лошо, катастрофално – за државата

You must need to login..!

Опис

Македонија е мешовит систем, имаме парламентарна демократија, но имаме и елементи на претседателски систем , што значи претседателот има големи овластувања, што не значи дека владата и претседателот треба да се мешаат во работата едни на други, изјави во Утрински брифинг архитектот и филозоф, Јордан Шишовски.

Ако се случи амнестија, за што има одредени сигнали тоа ќе биде многу лошо, катастрофално – за државата, посебно за она чуввство на неказнивост и чувството дека луѓето поврзани со партиите се на некој начин заштитени повеќе од другите. Особено лошо ќе биде по кариерата и наследството на самиот претседател Пендаровски, додава Шишовски.

27 април , Клиничкиот центар се прашања за кои треба да се разговара во Парламентот. Претседателот треба да се занимава со големите теми. Минатата недела се случи серозно заострување на безбедносата ситуацоија помеѓу НАТО и Русија. Претседалот беше должен да ја искаже својата позиција. Ние позицијата на државниот врв ја дознавме преку твит на министерот за надворешни работи што е несериозно, вели Шишовски.

Ситуацијата во Парламентот е полоша од минатите години. Одсекогаш опозицијата се однесувала деструктивно што е израз на политичка некучтура, но во ситуација кога имаме пандемија каде голем број на граѓани се директно засегнати од тие работи што треба да се донесат во Собранието е крајно несериозно и деструктивно однесувањето на опозицијата, смета Шишовски.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

2 + nineteen =