Шешов: Истражувања одат кон тоа да се предвиди очекуваната земјотресна магнитуда во одредено жаришно подрачје

You must need to login..!

Опис

– Силен земјотрес во источниот дел на Турција со магнитуда поголема од 6,5, претходно во Албанија. Според научните сознаија овие два земјотреса се од различна природа, од различен тектонски склоп. Нема некоја поврзаност помеѓу овие два земјотреси. Расидните структури се различни, така што природата на овие земјотреси е различна. Во овој момент некоја поврзаност помеѓу двете жаришни полиња нема.

Истражувањата не одат во правец на предвидување на земјотресите, бидејќи познато е каде се случуваат овие силни земјотреси. Временскиот период е неблагодарно да се предвидува, но новите истражувања одат кон тоа да се предвиди очекуваната магнитуда во одредено жаришно подрачје, бидејќи тоа ни претставува влез за ние да проектираме односно конструираме сигурни објекти. Скопската котлина е едно жаришно подрачје кое што според истражувањата може да има земјотрес како оваа во Турција. Сите објекти кои се градени согласно стандардите можат да издржат вакви земјотреси, изјави Влатко Шешов, директор на Институт за земјотресно инженерство и инженерска сеизмологија, говорејќи за последните земјотреси и нивната евентуална поврзаност и дали има некој оска на овие земјотреси каде многу луѓе ги загубија животите.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

5 × five =