Кадиевска: Загрижува стагнацијата во индустриското производство

You must need to login..!

Опис

Точно е кога се вели дека „Ако Кина закрепне, ќе закрепне светската економија“. Сега Кина е еден светски гигант и повеќе од една декада е лидер на светскиот раст. ММФ планира околу 8% раст за Кина, но треба да имаме предвид дека минатата година ударот беше во КИна, значи малку е пониска споредбената основа. Ова е добра информација за светот и заживувањето на економијата во Кина имаше ефект врз светската трговија и врз преработувачката индустрија во светски рамки. Имаше анализа во која што се потврдува дека во услови на криза со пандемијата светската трговија е врати за многу краток период. Споредувано е со кризата во 2009 и други рецесии. Значи она што докажа Кина е дека може да го движи растот на глобалната трговија, а со тоа на преработувачкиот сектор, изјави во Утрински брифинг проф. Маја Кадиевска Војновиќ.

Капацитетите во ТИРЗ се 50% од извозот во Македонија. И во последниот квартал од минатата година имавме раст на извозот. Во релни показатели беше околу 0.8 или 0.9%, а увозот беше намален и затоа ние испорачавме многу низок пад на БДП од 0,3%. Веќе во последниот квартал имавме заживување на трговијата – Кина преку Германија, а ние таму извезуваме.

Во првите два месеци, јануари, февруари извозот е за 9.8% повисок од лани. Но ако гледаме по месеци, јануари е околу 15%, додека февруари забавува и е 4.8%. Повторно таа базна основа треба да ја гледаме. И лани пред ударот на кризата, заради Кина, која пред светот беше во однос на пандемијата која се појави во декември, повторно е ниска споредбената основа. Без разлика на се ТИРЗ растат, тие се поврзани со автомобилска индустрија и се зголемува трговијата. Но треба објективно да ги гледаме податоците. Во вакви услови не треба оптимизам, треба реализам, вели проф Маја Кадиевска Војновиќ.

Сметам дека во овој момент, треба да се размислува за ребаланс на буџетот, а да не кажам дека и буџетот за ова година е граден врз нереална основа од 2020. Се претпоставуваше раст од 8% на вкупните приходи но во однос на тоа што не се реализираше во 2020 и додава дека без дилема монетарната политика и финасиите се стабилни.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

4 × 1 =