Инвестициските фондови шанса за македонската економија и активирање на мртвите штедни влогови на граѓаните

You must need to login..!

Опис

Вега како групација оваа година почнува со работа, приватните фондови се почнати при крај на 2020, сега почнавме и со отворените фондови.

Инвестициските фондови како возило можат да бидат употребувани за повеќе намени, меѓу кои и за проекти од инфраструктурни инвестиции и ќе стануваат се поважен дел во опоравувањето во економијата, изјави во Утрински брифинг финансискиот аналитичар, Кирил Куцулоски.

Историски гледано инвестициските фондови зависат секогаш од движењето на берзите каде што во зависност од кој период се гледа, иамме различни приноси. Во просек може да се гледа некој принос од 14 до 16% на берзата, но во сегашнио времиња СНП индексот на американсакта берза е пораснат за 36.6%, тоа е во споредба со некои минимални приноси што можат да се добијат од штедните влогови, кои во реална смисла се целосно изгорени од сегашната инфлација, додава Куцуловски.

Интегралното интервју со Куцуловски погледенте го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

17 − six =