Во услови на криза конзервната индустрија со пораст од 20%

You must need to login..!

Опис

Конзервната идустрија е добар генератор што може да опстане и во време на криза. Веднаш сме зад свежата храна. Тоа е потенцијал, а и самото сонце не означува. Доаѓа во време на корона ние да ја зголемуваме вредноста, односно да ја мултиплицираме. Нашата идустрија има развој од 2013 година, за денес да имаме некои 140% раст, што е завиден резултат, но кога се работи за апсолутните бројки тие мене не ми се доапѓаат, затоа што сме качени од тогашни 12 милиони, на сегашни 29 милиони, збориме за ајверот, додека целата инфдустрија е качена на 52 милиони евра извоз. Овие податоци треба да бидат уште подобри, изјави за Утрински брифинг Виктор Петков, сопственик и менаџер на Випро-Гевгелија и додава дека вообичаениот раст е 10 до 15% , додека оваа година има 29% раст, од која околу 50% се должи на ајверот.

Ние имаме комплеметнарни предности пред другите. Имаме и сонце и земја. Сега тоа треба да се искористи. Короната ги натера луѓето да седат дома и тоа значи дека се зголемува широката потрошувачка, вели Петков.

Проблемите се исти: Имаме суровини, но дискутабилно е дали ќе ни стигнат или не. Имаме актуелен и очекуван недостаток на работна сила. Земјоделци има се помалку. Нерешениеот статус на сезонските работници е константен проблем.

Рак рана се царините. Ние имаме царини за суровини кои знаат да одат и над 50%. На сите влади им одговораше да останат така. Ова мора ден порано да се реши. Уште полошо е што сме членка на ЦЕФТА, а они за истата суровина имаат 18% царина. 50% е неразумна царина во услови кога ние живееме на меѓународен пазар, вели Петков.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

five × 3 =