Наумовски: По две години ќе се вратиме во економска нормала – падот ќе запре 2021

You must need to login..!

Опис

Како последица на негативните ризици од кризата со пандемијата и негативните трендови на земјите од еврозоната, анализата на акомодативниот карактер на македонската економија покажува дека земјата се наоѓа во „доба на рецесија“ со пад на економијата (БДП) од 4,9 отсто согласно проекциите и независното мислење на монетарната власт. Додека, пак, таквите проекции даваат бројки на делумно закрепнување во 2021 година и раст во 2022 и во 2023 година, изјави во Утрински брифинг проф. д-р Синиша Наумоски, економски аналитичар и член на Советот на Народна Банка.

Според тоа, моето мислење е во насока на ваквите проекции и во него преовладуваат само позитивни ризици и прогнози. Поточно сметам дека постои можност да дојде до побрзо економско закрепнување. Тоа е така, од две клучни фактори, и тоа:

Прво, најважно – во текот на првиот квартал во 2021 година, очекувам да дојде до побрза масовна употреба на вакцината (германско-американска) и подобрувања во медицинскиот третман воопшто.

Втората алтернатива е дека задравувањето ќе биде многу побрзо од првичното сценарио на ММФ. Мојата проценка е дека 2022 ќе биде година на кога ќе се вратиме на периодот или стојалиштето пред кризата, вели Наумоски.

Целиот разговор со проф. д-р Синиша Наумоски погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

seventeen − 8 =