Хајредини: Да не се дозволи функционирање на взаемната амнестија

You must need to login..!

Опис

Последните денови се кулуминација на настаните од последните пет години. Тие пет години се присутни во последните пет дена. Се надевам дека Македонија ќе добие датум за преговори со кои властите се обидоа овие последниве 2-3 години да го свртат вниманието дека завршуваат сите проблеми на Македонија.

Добро е да добиеме датум, но не е точно дека наредниот ден се ќе биде добро. Не е точно затоа што кога ќе видат дека не се менува ништо разочаравуањето ќе биде многу пофголемо од досега. Се создаде клима кога макрон го блокираше давањето на датум – дека толку убави зборови се кажаа за Македонија што се се стекна впечаток дека е добро што не добивме датум чим ситуацијата била толку добра. Јас мислам дека дента кога ќе го добиеме ќе има некои писма од Европа до нас. Задачи и до сега ни доделувале но не помагало многу кај овие политичари што ги имаме последниве 5 години, па и последниве пет дена. Состојбите не се менуваат, ни во корупцијата, ни во политиката, ни во меѓуетничките односи. Се продолжува со истата политика од порано, изјави во Утрински брифинг, поранешниот министер и политички аналитичар Џевдет Хајредини.

Македонија влезе во многу тешка кризна ситуација по откривањето на невидениот криминал, корупција и неморал со прислушуваните разговори. Граѓаните пет години со тоа живеат. Сега сме ставени да тие бројни, стотина ликови што Македонија ја доведоа во оваа состојба да создаваат услови да повторно дојдат на власт. Сведоци сме дека фер избори не може да има, тие се однапред купени, ама нема потреба од големо купување.

Доволно е што има длабок јаз, не само идеолошки. Дојдени сме во ситуација Македонија да зависи од 10 албански пратеници. Кај ќе одат тие тие ќе формираат влада. И ВМРО и СДСМ тие 10 пратеници им ги обезбедуваат на албанската партија за после изборите да ја користат, а притоа толерираат невиден криминал и неморал. Можат да пукаат по свадби, по улици, а да не одговораат.

Деновиве слушаме од Ахмети дека повторно ќе ги добие изборите, и во право е, бидејќи откако се распишаа предвремените избори масовно се даваат решенија за плати и на луѓе кои и до сега не оделе на работа. Имајќи предвид менталитетот, традициите и навиките се уште кај Албанците тој (семејниот живот) е по кохезивен. Еден човек може 20-30 гласови да обезбеди. Нивното бахато однесување кај другите АЛбанци, со бахато однесување поддржано од македонската партијата на власт влева страв кај албанските гласачи, вели Хајредини.

Да се промени политиката на македонските политичари кон Албанците во целина. Дефинитивно да сфатат дека со УДБАшки методи не смеат да ги манипулираат Албанците. Албанци до смрт верни на УДБА имало, има и ќе има. АКо македонските партии кои доаѓаат на власт и натаму продолжат со исстите методи да се користат во однос на Албанците прават историкса грешка која не води до стабилизација на Македонија.

Кога кулуминираат империите пред дефинитивно да се распаднат, доаѓа до кулуминација на неморалот. Откривањето на криминалот овие пет години не е само правен, тој е и морален и политички. Правниците зборуваат за законските постапки. Но ако гледаме дека власта користи неморални луѓе да останат на власт, одговорноста е кај политичките партии на Македонците.

Говорат за владеење на правото – па кое владеење на правото кога пет години сите судии се болни, поротници, обвинети болни, претседателот на Собранието дели потврди да не одат на суд затоа што имало седница на комисии. Ги дели на своите и на ВМРО. И тој пак сака да се кандидира и некој даму ги плаќа избирачите од буџетот, рече Хајредини.

Амбасадорот Тимоние ја спомна синтагмата взаемна амнсетија. Нема само бомби од Заев. Има и бомби со кои се оценуваат сите. Се општо уценување имаме. Зошто сега не бираат средства за да останат на власт? Ако се развластат тие дела ќе бидат многу лесно отворени. Јас се надевам дека ќе се менува односот на ЕУ политичарите кон Македонија и нејзините проблеми. Да не се дозволи функционирање на взаемната амнестија, вели Хајредини.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

5 + 2 =