Филип Фидановски: Државата веќе подолго време не се грижи за ликовната уметност

You must need to login..!

Опис

Веќе подолго време ликовното творештво се соочува со негрижа од страна на државата. Од сите дејности во областа на културата, ликовната уметност е на дното и протестот што го направивмево декември беше против тие политики, вели Филип Фидановски, претседател на Друштвото на ликовни уметници на Македонија (ДЛУМ). Сепак, тој се надева дека ситуацијата може да се промени со посебен закон за ликовна дејност во кој би било регулирано кој може да конкурира за средства, како би се трошеле тие средства и конечно на ликовните уметници да им биде овозможено да примаат хонорар својата работа.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

4 × 5 =