Фазлиу: Наша визија е да имаме култура за сите

You must need to login..!

Опис

Ние раководиме со овој сектор веќе 20 месеци. Од самиот почеток нашата цел и визија е да имаме култура за сите, реле во Утрински брифинг, Фатон Фазлиу од Министерството за кутлура, на прашањето за културните политики на ова министерство и придонесот за сцена која што во Македонија практично и ја нема.

Нашата визија беше да имаме култура за сите. Една од главните политики за која што сите ние треба да се залагаме е да се посветиме на таа независна сцена и да и го дадеме соодветниот простор каде да најдат поддршка и таа нивна идеа и креативност да ја покажат на сите граѓани на нашата држава.

Ние како Министерство за култура секоа година имаме јавен повик за годишна програма за финансирање на проети на други корисници – тука спаѓаат здруженија и физички лица, сите здруженија, креативци и уметни кои се бават со култура и тие можат да аплицираат.

За прв пат имавме рекорден број на аликации, околу 6.000, што ме радува и докажува дека има доворбе во работата на Министерството, додаде Фазлиу.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

eleven + 13 =