Тунева: Да се избегне непрофесионалното и сензационалистичко известување – потребна е крајна внимателност при известувања за лични трагедии или самоубиства

You must need to login..!

Опис

Здружението на новинарите (ЗНМ) и Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ) по повод известувањето на дел од медиумите во врска обидите за самоубиство ги повикуваат новинарите на максимално почитување на етичките стандарди и норми и воздржување од сензационалистичко информирање.

Во повеќе медиуми забележавме дека се известува на сензационалистичи начин околу обидот за самоубиство во близина на еден од трговските центри во градот, притоа откирвајќи ги податоците, локацијата за лицетоа кое сакаше да се самоубие. Според нас тоа е не само сензационалистичко информирање, туку беше во спортивност со етиката за професионални и етичко информирање во медиумите, имајќи предвид дека беше нарушена приватноста и дека таквата сензационалност влијае и врз блиските. Освен тоа она што е многу проблематично е осведочувањето на таков тип на слики, снимки од местото на случувањето, со што би можеле да се поттикнат ранливи ица, поедници во општеството да посегнат по исти или слични методи на решавање на своите проблеми.

-Голем дел од медиумите не зедоа предвид дека има таква публика, дека секој може да ги следи, некои медиуми се вкјлучуваа во живо без никакви прекини, пренесувајќи го ликот и она што го зборуваше тоа лице и тие што се обидуваа да му помогнат.

-Според мене таквото известување беше апсолутно сензационалистичко спротивно на член 8 од Кодексот, според која „начинот на информирање во случаи на несреќи мора да биде ослободен од сензационализми“. Овие членови од Кодексот јасно упатуваат на обврската на новинарите да известуваат за случаите на самоубиства или обидите само доколку станува збор за поширок јавен интерес или, пак, кога станува збор за јавни личности, со цел објективно да се информира јавноста и да се избегнат можните шпекулации, изјави во Утрински брифинг Марина Тунева претседател на Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ).

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

three × two =