Трошановски: Потребна е операционализација на „Акцискиот план“ – злонамерни центри на моќ лиферуваат лажни вести

You must need to login..!

Опис

Компаративно со минатите години и минатата гарнитура, дефинитивно има подобрување на состојбата во медиумите. Тоа го кажуваат извештаите на ЕК и извештаиоте на „Репортери без граници“ и. Би рекол дека плурализмот дефинитивно е подобрен, за жал панедмијат аго зема својот данок во функционирањето на истите, но она што е најважно е дека притисоците врз медиумите, поткупот, во голем дел не постои, иако влијание може да се остварува преку некои мерки кои што владата ги донесе. Но, во целина, ситуацијата е прилично подобрена, изјави во Утрински брифинг Марко Трошановски, претседател на Институтот за демократија „Социетас Цивилис“.

Сепак, во делот на работниот статус на новинарите, нивото на платите е прилично ниско што влијае и на професионалните стандарди на квилитетот на работната сила што се вработува во медиумите, што понатаму се одразува и врз пренесување на содржините и до јавноста, вели Трошановски.

Злонамерните центри на моќ прилично добро ја имаат увидено моќта која што ја има ефиксаноста на лажните информации и вести. Тоа не е македонски проблем, тоа е глобален светски феномен со кој тешко се справуваат и многу посилни системи и демократии од нашиот. Владата најави Акциски план за справување со лажните вести, кој што беше далеку од акциски и кој што не доживеа операционализација. За ранливи општества како нашето, со ниско ниво на медиумска писменост и капацитет за критичко размислување, е исклучително важно да се посветат ресурсии на оваа борба, затоа што т.н малигни влијанија или злонамерни сили, какви и да се, кои што во Македонија гуии употребуваат лажните вести, сериозно може да го дестабилизираат општеството, кое што е кревко, меѓуетнички ранливо, интраетнички ранливо и луѓето не можат да направат добра проценка. Операционализација на тој план, фокус на медиумска писменост и критичко размислување во образовниот процес е потребно во државата, смета Трошановски.

Проблемот е ургентен и нема брзи решенија. Воведувањето на медиумска писменост е процес кој што започна пред неколку години, вклучени се и дел од државните инситуции, но остана на маргините од образовниот процес. Подразбира вклучување на наставни модули кои што укажуваат како може да се разликува објективна, професионално создадена новинаркса информација од онаа која што претендира да биде лажна. Тука и медиумите имаат улога. Не ретко и професионални и сериозни медиуми имаат „паднато“ на лажна вест и истата ја имаат пренесено. За жал тешко е да се адресира тој проблем, бара постојано проверување на вестите, додава Трошановски.

Блокирано Собрание

Потребна е промена на изборниот модел, за да создаде пратеници со поголем интегритет кои што нема да слугуваат на интересите на политичките партии по секоја цена. Деловничкит епромени може да ги мрднат малку работите – скратување на можностите за филибастеринг, да се знае колку амандмани може да се дадат и огранучување на расправите. Но реално се се сведува н аполитичката култура и интегритет на луѓето кои се внатре во Собранието, смета Трошановски.

Со самото одбивање да се усвојат процедури за онлајн работа на Собранието, се содаваше свесна подлога за политичка криза. Тоа и се случи. Имаше дебати дека е спротивно на Уставот, но Уставот вели присуство, не кажува дали е офлајн или оналјн присуство. Во деведесеттите уставотворецот сигурно не требал да има на ум дека ќе постои можност за онлајн учество на седниците. Суштината е да се дебатира. Одбивањето да се работи оплајн е уште еедна од причините кои доведоа до вакво блокирано и дисфункционално собрание кое е далкеу од задачата која што треба да ја има.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

1 × 5 =