Тенката граница на надрилекарството – од забавно, до опасно, разговор со Д-р Митов

You must need to login..!

Опис

Мистиката околу надрилекарството секогаш било привлечно на луѓето. Мистичноста се меша со здравствените придобвки и за жал многу пати на штета на пациентот. Има многу порблематични, нејасни, контрадикторни информации. Јавноста беше сведок на тоа како разниу заклучоци се носеа, и сето тоа наместо да создаде едно сфаќање дека таков е научниот процес, дека така оди сфаќањето на нештата, многу пати место грешки, и сето тоа создаде ефект на дополнителна недоврба. Постои генерална и јасна поврзаност помеѓу нивото на дукација и здравјкето. Мене како студент на почетокот ова ми беше нејасно – зошто степенот на едукација директно би бил поврзан со тоа колку еден човек е здрав. Но едно од работите е токму и ова. Колку повеќе луѓе се едуцирани, толку потешко е да паднат како жртви на ова надрилекарство. Голем проблем е што и кај помладата популација, релативно добро едуцирана, овој тип на теории се пробива, изјави во Утрински брифинг, Д-р Александар Митов.

Додека е некаква забава и на ниво на читање хороскоп, до тој момент да речеме дека има некаква прифатливост. Но реалниот проблем е што има луѓе сео сериозни здравствени пробелми и го бараат спасот во надрилекарството и за жал завршиле со многу полошо здравје од претходно.

Стравота, очајот и надежта кога се заедно се многуи запалливи материи и тогаш се сооздава иделната почва за манипулација, изјави Д-р Митов.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

seventeen + 20 =