Талески: Заедно да ја подигнеме свеста за невидливата и видливата попреченост, потребно е вклучување на целото општеството

You must need to login..!

Опис

И оваа година на 2-ри април ќе се одбележи Светскиот ден за подигање на свеста за аутизмот.

Основна цел е поддршка во подобрувањето на квалитетот на живот на луѓето што страдаат од аутизам.

Неизоставен дел е и борбата против дискриминацијата, славењето на разноликоста на општествата и зајакнување на вложувањето за целосно вклучување на луѓето со аутизам во рамките на општеството.

Во таа насока годинава здружението на граѓани „Куќа на среќата“ организира низа настани меѓу кои и инклузивен музички хепенинг кој утре од 11 часот ќе се одржува во кругот на Зоолошката градина во Скопје.

На оваа тема во Утрински брифинг разговаравме со Маргарет Курт Талески, дипломиран правник и претседател на здружението „Куќа на среќата“.

-Главната порака е овие лица да бидат прифатени од општеството, разбрани и сакани. Се работи за лица со невидлива попреченост, каде што не спаѓа само аутизмот, туку имаме и многу други дијагнози и лица кои што имаат определена попреченост кои што ние не можеме да ги видиме

-Целта е заедно сите да ја подигнеме свеста за невидливата попреченост, за потребата од инклузивност и поддршка на сите оние кои се соочуваат со ваков вид на попреченост.

-Целта е општеството да се вклучи и самите ние да ја подигнеме свеста и направиме една позитивна промена од која би имале корист сите ние заедно.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

fifteen − 9 =