🎥📞Сулејман од ЗНМ: Ужаснати сме од насловите и текстовите против колешката Мирослава

You must need to login..!

Опис

Вчера бевме ужаснати од насловите и текстовите кои беа објавени против колешката Мирослава. Апсолутно го осудуваме сексистичкиот говор, говорот на омраза, кој што за жал во некои медиуми се објавува. Јас тие медиуми и портали не би ги нарекол ни медиуми. Кога доаѓа сето ова од страна на политичари и гледачи е една работа, но пострашно е кога доаѓа од колеги, изјави за Утрински брифинг Дениз Сулејман од ЗНМ околу сексистичките напади врз колешката од Слободен печат Мирослава Брнс.

– Целта на основање и работата на Регионалната Платформа е создавање на поволна правна и социјална средина за медиумскиот плурализам преку зајакнувањето на новинарските здруженија и медиумите, синдикатите да станат ефикасни, одговорни и независни актери при застапување на слободата на медиумите и стандардите на ЕУ, како и правата на граѓаните на информирање и на различни информации од различни извори.

-Новинарските здруженија исто така планираат да се воспостави систем за рано предупредување и превенција (СРПП) како регионален механизам за застапување на слободата на изразување и интеграција на медиумските стандарди за слободата на ЕУ, како и за спречување на разни форми на насилство врз новинарите и злоупотреби на слободата на изразување. Истовремено ќе има активности за воведување на методологијата за континуирано следење на слободата на медиумите и безбедноста на новинарите, како и јавна достапност на информации за случаите на грубо кршење на професионалните и човековите права на новинарите, уредниците и другите медиумски професионалци. Специфична цел на Регионалната Платформа е размена на знаења, искуства и информации помеѓу 6-те новинарски здруженија, медиуми и синдикати кои што во своите заедници се признати како активни и одговорни бранители на новинарските права и кои сега можат да инвестираат дел од своите капацитети за да одговорат на регионалните потреби и предизвици на медиумската заедница на Западен Балкан.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

seven + four =