Стојановски: Вџашувачко е вклучувањето на државни актери како најголеми сторители и овозможувачи на транснационален криминал

You must need to login..!

Опис

Деновиве во јавноста ее пјави нов индекс за мерење на транснационалниот криминал изготвен од Глобалната иницијатива за мерење на транснационален криминал. Ова истражување за лани подготви интернационален индекс на глобалниот, регионалниот криминал и криминалот во микросредини.

Тимот експерти со ова истражување покажува дека дека државните функционери како никокаш досега станале дел од организираниот криминал, или поинаку кажано: нема голем организиран криминал ако државата не стои зад тоа.

-Точно е ова. Овој материјал е објавен пред 10 дена и претставува обид да го профилира криминалитетот во 193 земји членки на ОН на глобално и регионално ниво и на ниво на микросредини, а ова истражување се подготвува веќе повеќе години. Тоа претставува обид да ги прикаже главните карактеристики на криминалитетот по подрачја во светот, вели д-р Трпе Стојановски, експерт за безбедносно криминални прашања, кој предавате предмети од областа а крииналитетот и миграциите.

Овие истражувања пред сѐ се насочени кон јавноста бидејќи јавноста бара мерливост.

-Индексот го мери организираниот криминалитет, пазарот на криминалот, кои се актерите и неговата проодност. Вџашувачко е вклучувањето на државни актери кои се јавуваат како најголеми сторители и овозможувачи на криминални дела од транснационален криминал. Тоа говори за кризата на вредности во глобални рамки. Тој вид криминалитет најтешко се открива што е дополнителен тежок аспект. За тоа имаме многу примери. Еве земете ја аферата Пандора, вели д-р Стојановски за Утрински брифинг.

Ако државата е криминализирана неа нема кој да ја гони. Професорот Стојановски ја коментира и состојбата во Западен Балкан.

-Ако се позиционираме на Западен Балкан индексот не говори позитивно за нас. Изненадувачки, состојбите се прилично лоши и ако го идентификуваме по земји, Македонија е идентификувана како една од подобрите земји во однос на лошите резултати на другите земји. Поентата на овој индекс не е рангирање. Скорот на криминалитет на Македонија е да е 74 во светот, поконкретно 11 во Европа и 8 во земјите на ЈИЕ. Сите останати земји од соседството имаат полоши резултати. Но, не е соодветно да се споредуваме со состојби кои се навистина лоши. Нашиот скор е полош од просекот во светски рамки. Индекс на крим се вреднува од 1-10, 1 е прилично лоша состојва, а 10 е најдобра. Кај скорот за отпорност на криминалитет скалата е обратна.  Кај отпорност се вреднува политичката, социјалната, економската состојба, колку сите актери на државата, носителите на државната власт и НВО се ефикасни. Кај нас е 5,21 а глобалниот просек е 4,82. Значи имаме подобра состојба. Состојбата на криминалниот пазар на актерите тука и способноста на државните институции да реагираат е подобра од просекот иако има многу слабости, вели д-р Стојановски.

Тука станува збор за транснационален криминал кој нужно е прекуграничен. Ако околината има полоша состојба веројатно има некое влијание и врз нашата земја.

– Ако погледате повнимателно, кај трговијата со канабис ние сме под влијание на Албанија и Косово, проблемот со кокаинот покажува дека има одредени правци на криумчарење кои се движат кон Македонија и продолжуваат кон источните земји, вели Стојановски за Утрински брифинг.

Целиот разговор во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

two + fourteen =