Столевска: Младите ќе останат во земјата ако системот стане функционален

You must need to login..!

Опис

Зошто демографски стануваме земја на старци? 58% од младите би се иселиле од земјава а 8 од 10 испитаници сметаат дека Државата не води грижа за иднината на оваа популација.

Државата треба да води сметка каде одат младите и да им понуди низа мерки да ги задри и да ги врати оние кои заминале од земјата да студираат и да работат. На оваа тема разговаравме со Теодора Столевска, извршна директорка на Младински образовен форум.

-Имаме 100 илјади граѓани кои си заминале од Македонија. Тоа не е ништо ново, само што сега излезе на виделина со пописот. Младите средношколци, ако ги прашате, ќе видите дека поголмиот дел размислуваат за заминување од земјата или на студии или по студиите да побараат работа во странство. Ние како држава треба да водиме сметка да се намали вој тренд оти не можеда се спречи. Треба да се води сметка за образованието, здравството, социјалните политики, вели Столевска.

Таа додава дека треба да се адресираат основните потреби на младите кои не се задоволени, а дури потоа следува дигитализацијата. За креирање политики за млади тоа треба да го прават младите, вели Столевска.

Во разговорот се вклучи и Лука Павиќевиќ од Сојузот на средношколци со свое видување за младинските политики во земјата.

Проследете го целиот разговор во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

two + four =