Стефоска: Несфатливо е како можела Комисијата за денационализација да реши да се отуѓи Албанскиот театар за деца, иако е дел од споменична целина

You must need to login..!

Опис

По веста дека Исламската верска заедница ја презела сопственоста врз објектот на Албанскиот театар за деца и млади во Старата скопска чаршија, иако во 2020 година театар бил прогласен за национална установа, министерката за култура, Ирена Стефоска вели дека е несфатливо како Комисијата за децаниолизација на можела да донесе такво речение.

„Објектот на Албанскиот театар за деца и млади е дел од споменичната целина Стара чаршијата, културно наследство од големо значење и по тој основ не може да се отуѓува, убаво си стои во Законот за денационализација и второ, тоа е објект од јавен интерес. Она што исто така ми е несфатливо е како можел државниот правобранител, кој што е адвокат на државата и го штити државниот имот, да не го обжали решението на Комисијата. Тој по службена должност е должен да го обжали тоа решение, независно какво е тоа. Ведаш штом разбравме за ова, како Минитерство побаравме и упативме дописи до правобранителот веднаш да постапи, но и после неколку барања – тој не постапува. Исто, несфатливо ми е како можела Комисијата за денационализација да не побара консултации со Министерството, со Градскиот конзерваторски центар, кој што е одговорен за чаршијата, со Управата за заштита на културното наследство.

Културното наследство е темелна вредност запишана во Уставот, никој не ја оспорува и приватна сопственост, но овде има голема разлика, бидејќи Театарот е од јавен интерес и дека дел од Чаршијата, културно наследство од големо значење. Пост фестум ние веднаш реагиравме како Министерство за култура, информирана е и владата, се преземаат сите чекори и јавноста ќе биде информирана. Министерството влоѓуваше напори тој Театар и кадровски и инфраструктурно да се екипира, државата вложувала во него, но сега сето тоа е сопрено.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

eleven + four =