Стеријовска за УБ: „Вечера на глупаци“ – публиката ќе може да ја гледа актерската игра несекојдневно блиску

You must need to login..!

Опис

„Вечера на глупаци“ во режија на Ирена Стеријовска е претстава која ќе направи деконструкција на четвртиот ѕид односно публиката ќе може да ја гледа актерската игра несекојдневно блиску.

„Со сценскиот израз инспириран од филозофијата на познатиот француски надреалист Рене Магрит во неговата „Ова не е луле“ (ѕуку слика од лиле), во оваа претстава истражуваме за начинот на раскажување приказна и експериментираме со деконструкција на класичната физичка дистанца помеѓу гледашот и дејствието на приказната. Имено, гледачите се поставени во воајерска позиција, односно тие се самите обрач на станот во кој се случува дејствието. Тие директно и безмалку однатре го чувствуваат течението на приказната, што пак лично нив ги става во воајерска позиција од која ќе може да ги следат невообичаените ситуации што им се случуваат на протагонистите. Со тоа концептот на некој начин го коментира, па и го казнува ликот кој решава воејерски да им се исмејува на послабите од него, со тоа што му конструира ситуација во која и тој самиот е жртва на воејеризмот на публиката. Сметам дека театарот мора да станува се повеќе иновантен и атрактивен за публиката за истата да икма мотив да стане од своите домашни фотељи и да има желба да дојде во театар, изјави за Утрински брифинг режисерката Стеријовска на денешната прес конференција.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

5 × three =