„Стартапи“ се бизнисите што ќе ја менуваат македонската економија, разговор со Игор Маџов

You must need to login..!

Опис

Стартап индустријата во Македонија зема замав. Креативноста кај младите зборува дека се создаваат финансиски услови за нов почеток.

Предвидувањето дека ова ќе биде посебна година за стартап навистина се остварија. Дадени се одредени индикатори дека тоа што го имавме како цел ќе се исполни. Компаниите се се погласни и се повеќе се зборува за нив. Стартап Македонија, која всушност е организација која го обединува целиот еко систем, оваа година успеа сите чинители да ги спои во една дигитална платформа. Таму имаме вкупно 120 стартап компании и повеќе од 40 стартап организации, изјави во Утрински брифинг, Игор Маџов програмски директор на Стартап Македонија.

Фонд за иновации и технолошки развој за првпат во земјава формира Стартап-совет чија примарна цел е да ја претставува стартап-заедницата и да ги застапува нејзините интереси во процесот на креирање и носење политики кои треба да придонесат за понатамошен раст и развој на македонскиот стартап-екосистем. Во ова советодавно тело ќе се обединат сите релевантни актери кои имаат удел во стартап-заедницата во Северна Македонија.

Ме радува што има се повеќе едукација, како да се пристапи до финасирање итн.. Еден позитивен тренд е што има луѓе од странство кои сакаат да се вратат дома, да се вработат во овдешните компании, заради тоа што тука се осеќаат многу подобро. Враќањето на талентираните во Македонија е клучно за стартапите, вели Маџов.

Мора да се напомене дека многу им е тешко на новооснованите бизниси да пристапат до финансии, освен ако самите не стават свој колатерал, за да добијат средства од банка, но затоа се посебните банкарски инструменти. Тука се „ангел-инвеститорите“ коишто сакаат да помогнат на бизнисите и бараат начин како со својата експертиза, средства и мрежа да му помогнат на бизнисот. Бизнисот кога е во некоја подоцнежна фаза, односно веќе има продукт којшто се продава на пазарот и е потребна поддршка на растот и излегување на нови пазари, тука постојат „VC-фондовите“ односно фондови на ризичен капитал коишто овозможуваат инвестирање на големи средства за да може да се поддржи растот и да се скрати времето до успехот којшто бизнисот сака да го има.“, вели Игор Маџов – програмски директор на „Стартап Македонија“

Целиот разговор со Маџов погледнете го во видеото.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *