Станков: Институтот за судска медицина ќе започне со тестирања за присуство на КОВИД-19

image

You must need to login..!

Опис

Институтот за судска медицина има ДНК лабараторија која постои пофодолго време и мислам дека можат да се прават тестирања за присуство на КОВИД-19. Сега се спремам за безбедносните стандарди при работење. Ќе бидеме под надзор на Комисија и под Институтот за јавно здравје, изјави за Утрински брифинг директорот на Институтот за судска медицина, криминалистика и криминалистичка деонтологија во Скопје, Александар Станков.

-Проблемот е што за овој вирус уште не се знае, но сигурно постои можност вирусот да се пренесе од починато лице, но се уште не се знае колку време вирусот може да живее кај починатиот. Користиме скафандери, три пара ракавици, значи преземаме дополнителни мерки за заштита. Дезинфицираме пред и после работењето после секоја обдукција.

Позитивниот брис укажува на тоа дека постои генетски материјал на вирусот, што значи дека индивиддуата била заразена, но за да се докаже дека починала токму од инфекцијата со вирусот, вие треба да направите микроскопски препарати со кои што ќе се прегледаат ткивата и доколку имачо воспаленија, особено на белите дробови заедно со позитивниот лабораториски тест вие може да кажете дека лицето починало од КОВИД-19.

Кај лицето од Велес интересно е од научен аспект, бидејќи после смртта е поминато одредено време. Секогаш кога се работи може да се згреши особено кога се работи со присуство на генетски материјал и работите со микро-биолошки анализи и како сте го земале примерокот. Кај нас за случајот со велешанката се исклучува можноста тој материјал да е загаден. Она што е многу потешко и не ви дава да одредите точно и прецизно е да го одредите времето на смртта. Тука влијаат многу фактори. Колку подолг периодот толку е можноста за грешка поголема. Затоа треба полека и смирено да се работи за да се даде опдреден заклучок поткрепен со научни факти и сосознанија, изјави за Утрински брифинг директорот на Институтот за судска медицина, криминалистика и криминалистичка деонтологија во Скопје, Александар Станков.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

8 − eight =