Проф. Спасевска: ЕК предупредува за бавната реализација на инвестициите во зелена енергија, но со РЕК Битола обезбедуваме минимум стабилност со производство на струја од сопствени извори

You must need to login..!

Опис

-Никогаш кога зборуваме за една транзиција, во случајов за зелена енергетска транзиција, работите не треба да ги гледаме црно бело. Мора да обезбедиме услови да работат и РЕК Битола и ТЕЦ Осломеј барем додека трае оваа транзиција кон обновливи извори на енергија. Овие гиганти имаат голем број вработени и транзицијата мора да се одвива етапно односно да се запази и социолошкиот приоритет односно да им се најде работе на овие вработени кои работат таму.

-Сите нови технологии во енергетската ефикасност се доволно нови па дел од работниците кои работат на терен немале можност да се сретнат во формалното образование.

-Нашата цел е да им помогнеме да се стекнат со овие знаења и да ги сертифицираме, а со тоа да им дадеме шанса на сите наши работници да имаат документ кои се нивните вештини односно што се знаат да применат на терен. Доколку имаат таква диплома ќе можат и полесно да си го валоризираат својот труд.

-Кога станува збор за различни типови на производство на електрична енергија сите тие имаат различно време на имплементација. Дали тоа се ветерници, дали сончеви панели. Кај нас овие инвестиции најчесто се од приватен капитал…

Од еколошки аспект треба да се свртиме и кон фабриките и кон индустриските капацитети кои испуштаат тешки отрови во воздугот. Не се загадуваши само капацитетите за производство на енергија, изјави за УБ проректорот на УКИМ, Проф. Христина Спасовска.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

fifteen + 9 =