Секирарски од УХМР: Природата на торнадото во Чешка и невремето во Стајковци е слична

You must need to login..!

Опис

Никој до сега не измерил температури поголеми од 45 степени во Канада и 46 измерени на крајниот запад беа рекорд, но тоа беше само неколку дена пред поголемиот рекорд и најголем на сите времиња, 49,6 степени. Значи 50 степени во Канада каде што најчесто се продорите на студен воздух во бранови ретко се случуваат вака долготрајно зголемување на температурата, изјави во Утрински брифинг Борис Секирарски, синоптичар од УХМР.

-Бројот на смртни случаи на поширокиот регион е голем. Причината е неподговотвеноста на населението за ваквите високи темпоератури. Ние сме поподготвени, па слободно ќе кажам дека нашиот југо-исток од Валандово кон Гевгелија е уште поподготвен за високи температури. Температурите кај нас од овој топол бран е 42 степени и вчерашните 40 како последна поголема температура од еден подолготраен топол бран, вели Секирарски.

-Долготрајна висока температура не измачува. Што прават луѓите во Индија или Пакистан. Едноставно – се затвораат дома.

Целиот разоговор каде што синоптичарот Секирарски говори и за торнадата кои се појавија во Чешка, за суперќелиите кои се својствени за САД а се појавуваат на европскиот континент, како и за тоа како на најдобар начин треба да се справиме со овие природни феномени погледенте во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

three × five =