Светски анимации со македонски креативни кадри – сликовници од Скопје до стотина милиони деца

You must need to login..!

Опис

Pickatale е издавачка куќа основана во 2013 година во Норвешка и се занимава со создавање и издавање на дигитални детски едукативни, интерактивни и повеќејазични книги. Директорката Сања Гогова Кочишки за Утрински брифинг вели дека од зависност на таргет групата на децата прво се разработуваат темите кои би им биле интересни.

Имаме креативен тим кој истражува што се побарува на пазарот. Имаме соработка со наставници од Норвешка, Шведска, Данска, Англија од каде добива повратна информација за да знаеме што е актуелно и тоа да го имплементираме. Нашето истражување се базира на тоа колку е времетрањето на една книга и кои теми, односно колку текст треба да има на една страна за тоа да го привлече вниманието кај детето да се заинтересира и да го разбере.

Во моментов имаме над 50 вработени со повеќе од 80 надворешни соработници. Има креативни луѓе од различни области – илустратори, артисти, експерти во поле на јазиците. Ние сме дел од тимот Хоризонт 20 / 20, проект од ЕУ. Целиот контент се користи во истражување во областа на помош на децата при читање со дислекција. ТОа за мене е една многу голема потврда дек асме на добар пат. Дел од приказните се користат во истражувањето како и на кој начин да се подобри и олесни чирттањето на децата, вели Гогова Кочишки.

Целиот разговор каде Гогова Кочишки објаснува како на единствен начин е соединета работата на писателите, илустраторите, нараторите и преведувачите од целиот свет и како се создаваат уникатни детски книги погледнете го во видеото.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

four − three =