Роме: Неминовна е практична настава – команиите во партнерски однос со учениците

You must need to login..!

Опис

Битола денеска е во динамична форма во последната недела од предизборната кампања. Тоа што е карактеристично за Битола е дека таа е образовен, економски и енергетски центар, а во близината на неговата економска зона се наоѓа Кромберт и шуберт компанија која е дел и од на германскиот проект за дуално образование.

– Пред три години кога од делегацијата на германско стопанство се обратија до мене дали сме подхотвени да влеземе во овој проект на дуално образование без размислување го прифатив тој проект.

– Јас потекнувам од ова училиште, позната ми е техниката во целост и едноставно гледав прилика да направиме нешто интересно и за учениците и за бизнис секторот во градот… Кромберт и шуберт е нашиот партнер во оваа зделка на некој начин и целта е секако поквалитетно образование.

Целта на дуалното образование е учење преку работа, дел од наставата се изведува во училиштето, а во втора, трета и четврта година практичната настава ја работат во реална компанија.

Тука учениците се стекнуваат со знаења поврзани со начинот на организирање на работата, а второ ќе го спознаат процесот на производство во реални услови, вели за УБ Владимир Роме- директор на средното техничко училиште „Ѓорѓи Наумов“ од Битола.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

fifteen − two =