Речица: Во моментов имаме граѓани кои имаат недоверба кон сите демократски институции во државата, што остава голем простор за злоупотреба

You must need to login..!

Опис

-Се работи за поголем истражувачки проект. Со оваа кратка анализа на јавното мислење се обидовме да кажеме што точно е популистичката побарувачка во нашатата држава, зошто граѓаните имаа побарувачка за популистички лидери, изјави за Утрински брифинг Влора Речицa, ИДСЦС Социетас Цивилис.

-Се обидовме да провериме четири карактерестики. Прво се обидовме да ја провериме недовребата кон политички и економските елити. Се обидовме да провериме за идејата дека народот е морално супериорен од елититите. Нагласената недовраба во демократските институции и на крај се обидовме да го разбере тој мајнд сет на ние наспроти нив.

-Би сакала да кажам нешто за експерииментот во ова истражување. Пред испитаниците претставивме две измислени биографии на двајца политичари. Едниот има крактеристики на популист, другиот има политичка кариера. Резултатите покажуваат дека граѓаните го преферираат човекот од народот, вели Речица.

Целиот разговор погледнете го во видеото

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

three − one =